Skrivelse till Kungsbacka kommun från Attention Kungsbacka

Klistrar här in vårt brev till ansvariga i kommunen.
Brevet har även sänts till, BO, DO, skolinspektionen, lokaltidningar, GT, GP Svd, DN, GP, Expressen osv. Skolfront Utbildningsradion.


Kungsbacka 2009-03-20

KUNGSBACKA SVIKER SINA BARN

På Kungsbacka.se kan man läsa kommunens vision. ”Kungsbacka är bra för invånarna såväl unga som gamla. Våra skolor skall vara bland de bästa i landet vad gäller studieresultat, funktionalitet, modernitet och miljö”.

Om man söker på grundskola kan man läsa ”I en skola för alla deltar alla barn med lust och glädje i verksamheten. Funktionshinder av olika slag utgör inte någon begränsning.”

Vi som har barn med lite större behov vet att det inte är så det fungerar. Som förälder måste man kämpa för att ens barn ska få det stöd de har laglig rätt till och ett rättvist bemötande. Man kämpar ofta i motvind, dels eftersom kompetensen kring olika funktionshinder ofta brister i skolorna, dels eftersom resurserna är långtifrån tillräckliga.

Och nu ska de otillräckliga resurserna minskas ytterligare. Att spara in på specialpedagoger och elevassistenter kommer att få katastrofala följder. Det är de som har kunskapen om barn med funktionshinder och utan dem är det många som inte kommer att kunna klara av sin skolsituation. Vad ska hända med dessa barn?

Självklart kommer detta även att påverka alla barn, arbetsmiljön kommer att försämras för alla.

Fega kommunpolitiker lägger över ansvaret på enskilda skolor. ”Det är skolans sak att lösa sitt uppdrag på bästa sätt” (Larry Söder, GT 18/3). Först bakbinder man skolorna genom att ge dem minskade resurser och sedan är ansvaret helt och hållet skolans. Är inte kommunen fortfarande huvudman och ansvarig för de kommunala skolorna?

Hur försvarar kommunen att man som huvudman tvingar skolorna att bryta mot skollagens 1a kapitel §2 samt 4e kapitel §1?

Vi undrar hur någon politiker ärligt kan försvara och motivera detta?

Kungsbacka har skrivit på och påstår sig följa FNs barnkonvention. På vilket sätt anser ni politiker att Kungsbacka lever upp till dessa principer?
- Principen att alla barn har samma rättigheter?
 - Principen om att barns bästa ska sättas i första rummet?
 - Principen om rätten till liv och utveckling?

 Är dessa besparingar värda att fler elever i varje årskull riskerar att falla in i missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa? Det måste vara mer värt att investera i barnen nu än att skjuta kostnaderna framför sig. Kostnaderna kommer med all sannolikhet överstiga de besparingar som planeras nu.

Attention Kungsbacka kräver att barn och skola ska komma i första hand. Ge skolan ökade anslag för att kunna bedriva ”en skola för alla”.

 Attention Kungsbacka / genom

MJ / SN / JW

Alla dunderkommentarer
Micaela har skrivit detta:

Jag blir arg. Blir det inte någon reaktion ifrån någon? Jorden borde rämma eller något. Det bryts mot lagar, det förekommer att alla elever inte får det dom behöver. Varför är det bara vi som reagerar? Varför kan ingen erkänna att det här e fel?

Ewa S har skrivit detta:

Så länge skolan finns i kommunens regi och det därmed finns frihet att sätta skolpeng efter vad man anser ha råd med samt använda resurspengar lite hursomhelst kommer den här soppan att fortsätta. Det som händer nu är att alla kommuner gör olika alla slåss mot alla och föräldrar spelas ut mot föräldrar.



Istället får det bli ett landsvitt föräldrauppror där vi alla står upp för att tala om vad vi tycker om hur våra barn får den hjälp de verkligen behöver i skolan. Att vi har fått barn som "kostar mer" skall inte vi behöva ta ansvar för! Har man inte råd att ha en skola för alla är det tid för drastiska förändringar.



Att det sedan går prestige i hela skolan gör inte hela saken bättre. Prestigen ligger i att BUP m fl instanser inte skall komma där och lära skolan hur våra barn skall tas det vill skolan komma på själva. Men tiden går deras självkänsla sänks och den blir dyrare att reparera. Ett experiment där våra barn med NPF tvingas klara sig själva utan för dem välkända konsekvenser får förödande konsekvenser med ökade kostnader på sikt som följd. Så innan det är försent, erkänn istället att man inte klarat av att ta ansvaret för skolan och kom överens om en gemensam strategi!



Det skall inte hänga på var man bor och hur bråkig man är om man skall få den hjälp ens barn behöver det skall man få utan "tur" och stridigheter!! PUNKT.

2009-03-22 @ 20:47:46
jayne har skrivit detta:

Jag kan bara hålla med!!!!!!



För djävligt att barn och då speciellt de barn som redan är utsatta ska behöva ha det så här!!!!

2009-03-24 @ 06:37:20
http://jayne.blogg.se/ är min hemadress
Ewa S har skrivit detta:

Tänk att det är så tyst så tyst, att man tar sig dessa friheter att manipulera föräldrar så här. Tysta ner dem och bränn ut föräldrarna så får de tyst omkring sig. Ingen tanke på vad det kostar i förlängningen att ta hand om utbrända föräldrar och barn som mår dåligt....

2009-03-24 @ 07:51:51

Här skriver du din goa kommentar ;)

Ditt vackraste namn ;)
Jag ser dig ;)

Din hemliga adress ;)

Din hemadress? ;)

Din dunderkommentar skriver du här ;)

Trackback
Dagens namn:

Bloggens startsida

Sök i bloggen