FK kan inte hävda föräldraansvar

Regeringsrätten ger en familj rätt mot försäkringskassan. Familjen har en 5-årig dotter som skadats i en trafikolycka och behöver assistans 24 timmar om dygnet.


FK beviljar inte assistans för jourtiden, som Fk beräknar till 11 timmar (jag kan inte läsa mig till om det är per vecka eller dygn det gäller). FK hävdar att detta ingår i föräldraansvaret.

Regeringsrätten anser att något avdrag för föräldraansvar inte ska göras. Praxis är att man jämför omfattningen av föräldraansvaret för ett friskt barn i samma ålder med behovet hos det funktionshindrade barnet.


En rimlig tolkning av föräldrabalkens regler, mot bakgrund av dess förarbeten, är att föräldraansvaret innebär att föräldraran ska se till att barnet får del av de insatser som samhället ger, men att det inte ingår i föräldraansvaret att föräldraran själva ska utföra de extra insatser som krävs på grund av att barnet har ett funktionshinder. Man ska således inte resonera så att " om barnet inte behövt dessa extra insatser skulle föräldrarna i alla fall ha ägnat viss tid åt barnet för helt andra aktiviteter som man ägnar barn utan funktionshinder".


Kammarrätternas praxis i detta avseende har hittills inte varit enhetlig. Samma tolkning av föräldrabalkens regler gäller självklart även ifråga om rätten till vårdbidrag.


Lägger in lite länkar här:

http://www.ofus.se/articles_free_view.asp?ArticleId=8

Jag har skummat igenom denna länken, och det finns mycket intressant att läsa. Har dock inte fördjupat mig i den, då jag inte orkar just nu ;) så jag tar inget ansvar för vad som står där.



Här är startsidan http://www.ofus.se/


Nu är jag dock för trött, så jag orkar inte inte leta vidare. Men om någon hittar vad jag söker, som ska stå i SOU 1979:63 sidan 61-63 så hojta gärna ;)


Det är väl dags att vi får börja vara föräldrar, och inte bara assistenter och advokater, m.m m.m m.m....

Natti natt


Alla dunderkommentarer
Ewa S har skrivit detta:

Det du tar upp är jätteviktigt. Självklart stöttar vi våra barn i ALLA väder. Självklart finns vi där 24 timmar om dygnet. Men var går gränsen för vad vi skall anses orka med? Kan vi får vara bara tjötiga morsor någon gång? Kan jag få luta mig tillbaka och BARA vara förbaskat stolt över dottern utan att behöva tjafsa och tjata med tre olika myndigheter? Kan jag få lov att kunna skicka sonen till nya skolformen utan att få magkatarr vilka förändringar som är genomförda pga sparplaner eller andra "käcka" idéer från folk som inte har en aning om hur just våra barn funkar. Kan jag få lov att sitta ner och fika med mina barn och umgås utan att ligga steget före i tanken för att minimera antalet missar på vägen? Att alltid vara på helspänn mentalt är ett måste men också ganska tröttande även om jag inte har någon ren npf-diagnos. Förstå mig rätt jag är inget offer jag skulle göra om precis samma sak när som helst. Jag ser mig inte som en martyr. MEN jag tror att alla mina fyra knoddar skulle mått mycket bättre om jag fått lov att vara morsa lite mer och inte jurist, kurator, lärare, kostexpert, polis.........

2008-09-02 @ 07:47:06
jayne har skrivit detta:

Håller med dig och Eva... tänk att bara få vara mamma!!! En tjatig, vanlig mamma....ahhh

Fastnade för denna rad:

"På samma sätt påpekas att vårdnadshavarna skall se till att barn får utbildning. Då det gäller grundskolan framhålls skolplikten."

Ja ..men här uppfyller vi kravet.... men skolan då...

Kram på dej


Här skriver du din goa kommentar ;)

Ditt vackraste namn ;)
Jag ser dig ;)

Din hemliga adress ;)

Din hemadress? ;)

Din dunderkommentar skriver du här ;)

Trackback
Dagens namn:

Bloggens startsida

Sök i bloggen