Kunskapsbrist om Autism och Asperger

RFA har gjort en omfattande undersökning om skolan.

Riksrevisorn Kjell Larsson har konstaterat att resultatet för elever med funktionshinder ligger 30% under övriga elevers resultat. För elever inom autismspektrat ligger resultatet 45% under..

Skrämmande, och varför är det såhär?

I undersökningen som RFA gjorde angav 1/3 av föräldrarna att deras barn hade lärare med utbildning inom autismspektrat. Av dom som hade barn i särskolan uppgavs att hälften av lärarna hade specialkompetens.. Bland assistentera var det 1 av 5 som hade relevant utbildning. Det uppgavs i undersökningen att elevassistenterna som tillbringade mest tid med eleverna ofta hade den sämsta utbildningen.

Skulle du lämna din bil till en verkstad med outbildade bilmekaniker??

Endast 47% av föräldrarna som svarade på enkätundersökningen uppgav att det finns ett åtgärdsprogram upprättat.....

Borde det inte vara 100% som har ett åtgärdsprogram, jag menar med tanke på att det faktiskt står i lagen??

Bland dom som har barn i sär- eller träningsskola har 13% diagnosen Asperger eller högfungerande autism.

VAD i hela friden gör dessa barn där??

RFA:s hållning är att elever som inte har någon utvecklingsstörning ska få sin utbildning i grundskolan, och där få det stöd som motsvarar deras behov.

Majsan har som ni vet, precis samma hållning ;)

1/3 av dom som svarat på enkäten som har barn i grundskolan uppger att deras barn har varit hemma pga skolsituationen...

Det framkom också att det förekommer hemundervisning, men det är ovanligt. I dom fall där hemundervisning förekommer är det oftast föräldrarna som står för detta.
Det är ovanligt att skolan ställer upp med hemundervisning.

Jag tror bestämt att jag läst i skollagen att skolan faktiskt är skyldiga att bistå med hemundervisning om det inte finns andra lösningar....

Anledningen till att många elever varit hemma från skolan är för att dom inte orkar vara där, pga bristande resurser och lösningar.
Skolorna har själva många gånger konstaterat att dom inte har resurser att tillgodose elevernas behov...

Men men men.... även detta står i skollagen.... att alla elever ska ges det stöd dom behöver för att klara sin utbildning...

Skolpersonalen har ofta alltför dåliga kunskaper om funktionsnedsättningen för att kunna hjälpa till en bättre skolsituation.

Bilden som framkom i undersökningen är att det är svårast för dom normalbegåvade barnen.
De barn med utvecklingsstörning i kombination med autism får lättare förståelse och stöd...

Tror jag bestämt att jag uttryckte mig någonstans på nån sida för länge sen, att det hade varit lättare om min son var utvecklingsstörd.... då hade jag inte behövt bråka så mycket.
Jag fick på banken då, av föräldrar som hade barn med utvecklingsstörning att dom minsann önskade motsatsen.

Och självklart är det väl så att man inte önskar sitt barn ett svårare funktionshinder.... men det är faktiskt så att stöd och resurser, förståelsen är något helt annat, och dom får det bättre i skolan.

Det var just utifrån det, jag uttryckte mig så den gången, och nu när jag tar del av denna undersökning, och ser att det ÄR lättare för dessa barn, så kanske jag kan få bättre förståelse för mina tankar den gången...

Många föräldrar anger också att dom blir anklagade av skolpersonal, att vara svåra att samarbeta med, och att dom inte har förtroende för skolpersonalen...

Jupp, ÄR det så himla konstigt egentligen?? Det konstateras ju hela tiden att kompetensen saknas, hur ska man då kunna ha förtroende??
Återigen, skulle du ha förtroende för en outbildad bilmekaniker???

Kvaliten i skolan måste bli bättre för dessa elever...
Lärarutbildningen bör ge god kunskap om autism, det bör ingå minst 30 högskolepoäng för specialpedagoger.
Elevassistenter bör ha grundutbildning om autism, och kravet bör kunna ställas på skolledare.

Kontinuerlig handledning och fortbildning bör också ingå för dom som arbetar med dessa barn..

RFA har sänt resultatet från sin undersökning till Skolverket och Utbildningsdepartementet...

Man kan ju bara önska att något gott kommer ur detta...
Det är skrämmande siffror att läsa. Men det känns för mig skönt att läsa.... mina upplevelser, tankar och känslor har varit riktiga.
Det är såhär det ser ut... tyvärr.....

Jämför med bilverkstan igen...
Vi lämnar våra barn, vår framtid i händerna på outbildade pedagoger....
Men våra bilar sköter vi som barn?!?!??!

Något är ju helsnett .......
(jag menar nu outbildade pedagoger inom funktionshinder, jag får väl anta att dom pedagoger som jobbar i skolan åtminstone har gått på lärarhögsskolan)

Enkäten finns i sin helhet på
www.autism.se

Alla dunderkommentarer
Perlen har skrivit detta:

Läste också artikeln. Jag blir förbannad över att skolorna inte tar sitt ansvar utan strid. Varför måste man slåss för en rättighet över huvudtaget.
Det tog mig ett år av tjat innan vi fick ett åtgärdsprogram. Så mycket energi som behövs till annat.
Det behövs ännu fler förbannade föräldrar tycker jag.

2008-03-19 @ 09:19:45
majsan67 har skrivit detta:

just... så mycket onödig energi som går åt, som gör att man inte orkar med det vardagliga i förlängningen, och hela familjer bli lidande....

Tänk om skolorna kunde samarbeta med familjerna, så mycket mer harmoniska och trygga barn vi skulle få...

Inga M har skrivit detta:

Det är ett faktum att kommunerna inte har råd att göra allt det som riksdag och regering bestämt att de ska göra när det gäller skolan. Det är sanningen bortom det spel för gallerierna som pågår.

Därför blir det så att man gör det man måste för de barn vars föräldrar bråkar. Och ibland kan det ta sig rent absurda former.

Jag jobbade en period med specialundervisning 7 veckotimmar med två rätt knepiga grundsärelever i samma grundskoleklass. De borde ha fått mycket mer, men det var föräldrar som inte bråkade och som man kunde välja att inte lyssna på. Samtidigt fick en elev med en mycket lätt cp-skada personlig assistent på samma skola. De föräldrarna krävde sin rätt och hade också yrken med viss pondus bakom.

Det är absurt ibland! Här finns ett område som Skolverket borde ta tag i istället för att åka runt på pseudouppdrag att inspektera alla skolor inom loppet av ett visst antal år. De inspektionerna ger jag inte ett vitten för. De dyker ner på en skolgård och pratar med de elever de råkar träffa och uttalar sig utifrån det. :-))

2008-03-20 @ 23:27:12
http://inga.blogg.se är min hemadress
majsan67 har skrivit detta:

Inga:
Det får inte vara såhär orättvist... alla har inte förutsättningar att orka bråka... och varför ska man behöva för nåt man lagligen har rätt till?
Kanske ska vi föräldrar som orkar samla ihop oss och bråka för alla dom som inte orkar också?
Tillsammans blir vi starka ;)

2008-03-21 @ 07:49:04
http://majsan67.blogg.se är min hemadress
Linda har skrivit detta:

Hejsan Majsan. Min lillle kille har diagnos autismspectrumstörning (bara det! vad säger det igentligen?) men inget "begåvningshandikap". Jag har ofta sagt till folk att det skapar helt andra problem eftersom man inte direkt kan se att något är fel och han klassas ofta som ouppfostrat, besvärlig, bråkig ja, du har säkert hört det förut. Vi har gått på IBT de senaste 2 åren men nu när han börjar skolan är det stop. Jag frågade vilka resurser som man skulle sätta in nu då? man fick till svar att nu var det klart. Vår kontaktperson på HAB sa till och med att det inte fanns mer de kunde lära mig och att det bara var att kämpa på och göra vardagen så dräglig som möjligt och att vi ju kunde få psykologhjälp om vi kände att vi behövde det. Vi vet inte ens hur det kommer ett bli för honom när skolan börjar till hösten. Nu på förskolan (6 års) har han haft en tjej till hjälp, fast hon har fått klara sig helt själv utan vare sig utbildning eller stöd och hon försvinner också nu. Man har pratat om extra resurser men de ska vara generella och inte specifikt för min kille. Jag har känt mig så frustrerad, ledsen och trött, och gör fortfarande. I oktober började jag läsa Viktors föräldras blogg på Aftonbladet och tänkte att finns chansen att HBOT kan göra saker lättare för honom så måste jag försöka. Jag fick prata rätt fort för att få min man med på projektet men nu är vi här i alla fall, i turkiet och håller som bäst på med HBOT. Detta är verkligen ingen resa jag skulle gjort för nöjes skull men om det kan hjälpa honom det allra minsta så... Det är tungt när man som förälder VET att skolan kommer bli en fruktansvärd prövning och inte kunna göra något åt det. Att alltid behöva förklara saker för folk om och om igen och ändå förstår de inte. De flesta tycker att min son är fantastiskt begåvad men så är det ju det där med sociala färdigheter... Jaja, vad är väl en bal på slottet.
Oj oj, det blev vist en halv roman. Tack för en bra blogg.
Linda

2008-03-22 @ 07:31:07
majsan67 har skrivit detta:

Linda:
Var inne och läste lite om detta på den bloggen, för jag hade faktiskt inte hört talas om det förut. Tungmetaller och diet har jag iof hört om, men det är svårt att ändra kosten på ett barn om man inte gör det tidigt..
Min är ju snart 14, och han skulle gå bananas ;)

Jag hoppas verkligen det funkar för er, och att ni får god hjälp av HBOT....
Jag visade min son en bild på en behandling... och förklarade vad det handlade om.... stackars honom, sa han ;)

Aldrig i livet att jag skulle göra det där sa han ;)

Berätta gärna mer om du vill, om hur det går. Även om jag själv inte skulle prova på min son är jag nyfiken ändå....

Ibland kan jag dock känna.... att vi inte accepterar barnen som dom är, att jakten på att göra dom "friska" blir en hets...
Autism är något du föds med, ett annorlunda sätt att tänka och vara. Självklart går det att jobba mycket så att barnet får ett "lättare" liv, men att det skulle gå att bota ställer jag mig frågande till..
självklart ska var och en göra det den tror på, och jag menar absolut inte att det ni gör skulle vara fel eller bortkastat...

Men för min del vill jag nog inte ha min son annorlunda... för han är min son och autismen är en del av honom, vem skulle han vara utan den?

2008-03-22 @ 09:51:07
http://majsan67.blogg.se är min hemadress
Linda har skrivit detta:

För att svara på din sista fråga först, han skulle väl fortfarande vara din son, inte sant? Och så till resten :), Vi har för det första inte riktigt samma syn på hur autism uppkommer. Jag tror att det kan finnas många olika orsaker till det och i vårt fall är jag säker på vad som orsakat det. Jag vet att vaccinationsdebatten är oerhört infekterad och att all forskning om autism i dagsläget går ut på att spräcka diverse hypoteser om problem med vaccin men jag är säker. Min son var tre månader när han fick sin första vaccinationsspruta och jag var mycket tveksam men på BVC tyckte man att jag vore en dålig förälder om jag inte vaccinerade honom så jag gjorde det ändå. Han fick en "biverkning", en som man på vårdcentralen "inte varit med om på 25 år". Han blev medvetslös och var borta i över 30 minuter. Läkaren sa till mig att det inte var någon fara för men och att det endast var "sömncentrum" som var påverkat. Jag har sedan dess frågat andra om var detta sömncentrum ligger och hur det kan bli påverkat av vaccin men aldrig fått något svar. En annan läkare på vårt regionssjukhus sa däremot rätt ut till mig att man räknar med att väldigt få barn får "biverkningar" och att man då offrar den lilla procenten mot kollektivets säkerhet. Och så till din tanke om att acceptera barnen som de är. Jag älskar min son precis som han är. Jag älskar honom oerhört mycket och tycker att han är väldigt speciell och fantastisk men det betyder inte att jag inte önskar att han fick möjlighet att utnyttja hela sin begåvning. Om ett barn föds harmynt, med talfel, får tillväxtproblem eller på något annat sätt blir handikappat, ska vi acceptera det också? eller ska vi ge dem all den hjälp till habilitering/rehabilitering vi förmår? Många med diagnos ADHD får till exempel amfetamin, är inte det att ändra någons personlighet? Dessutom utvecklas alla människor, jag är knappast samma person som jag var vid 16 :) (tackar alla gudar för det) Om HBOT:en fungerar så är han ju samma person, han har bara fått ett bättre redskap att klura ut livet med. Om det inte lyckas, ja då har jag gjort vad jag kunnat i just detta fallet som jag kommer att fortsätta göra för alla mina barn tills jag lämnar in för gott. Min kille kommer alltid att var just det, min, autist eller inte.
För övrigt är jag helt novis på allt om olika hypoteser hit och dit och sitter som ett frågetecken här nere när de frågar om jag ger honom ditt eller datt. När vi fick diagnos så var det liksom det. Så dieter och tungmetaller är en ny värld för mig, den enda diet vi gått på hemma har bestått av glass ;) Principen för HBOT verkade vettig, att syre skulle komma åt områden som liksom slaggat igen och ge dem en boost så att de kom igång igen, det kunde jag köpa och därför är vi här. Må gott!
/Linda

2008-03-23 @ 19:47:54
majsan67 har skrivit detta:

Hej igen Linda ;)
Jag tycker ämnet är intressant så jag lyfte det till ett "eget" inlägg.... ;)

Dock skrev jag inget om HBOT, för jag har ingen uppfattning eftersom jag vet för lite om de ;)
Jag blev intresserad av att höra hur andra tänker ....

2008-03-24 @ 07:30:51
http://majsan67.blogg.se är min hemadress

Här skriver du din goa kommentar ;)

Ditt vackraste namn ;)
Jag ser dig ;)

Din hemliga adress ;)

Din hemadress? ;)

Din dunderkommentar skriver du här ;)

Trackback
Dagens namn:

Bloggens startsida

Sök i bloggen