När drogerna tar över

Jag såg en dokumentär på svt2 för en stund sen. Några ungdomar som fastnat i droger, främst GHB.

Dom åkte ut och in på behandlingshem, häktet, fängelse, akutmottagningar osv.
Det ena självmordsförsöket avlöste det andra.
På akuten sydde man ihop en sönderskuren arm, sen skickade man hem personen igen.
Ingen som frågar: Men hur är det EGENTLIGEN!!
Det finns ju säkert någon anledning till att man väljer att skada sig själv på det viset, varför är det inte någon som tar reda på VARFÖR?

Inne på anstalten drogade man killen så hårt att han till slut fick förflyttas till annat ställe för avgiftning.
Ingen som tar reda på varför han har sån ångest, panik, "ont liksom inuti" som han själv beskrev det.
Det löser man med massa tabletter. Dämpa det onda, så det slår hårt med full kraft senare.

'Denna killes kompis hoppade från Angeredsbron, och livet blev definitivt inte lättare efter det.

I filmen beskrivs hur han redan på dagis ställde till det såpass att föräldrarna fick komma och hämta honom. Hade man fångat upp honom redan där, hade han förmodligen inte hamnat där han är idag.
Hur många hundratusentals kronor har han kostat samhället, och kommer att kosta?
Och det "enda" han behövde när han var liten, var någon som SÅG honom, som FÖRSTOD honom, som hjälpte honom att förstå sammanhanget i tillvaron.

Det var med stor sorg jag såg denna dokumentär. Mycket för att min yngste son mycket väl kan vara en utav dom som hamnar där. Sista veckan har vi haft ett helvete här hemma, då sonen plötsligt dragit sig ut och vägrar komma hem när vi säger det.
Jag var tvungen att hämta honom i Fredags så han inte skulle dra iväg.
Det gick fort, och jag är chockad. Det fick sin kulmen när skolan stängde av honom från matsalen pga att han vägrar ta av sig luvan, som han då behöver för att överhuvudtaget kunna vistas i skolan.

Varför ska han bry sig när ingen bryr sig eller lyssnar på honom?
Jag ser tydligt vad som händer, alla tjatar på honom att han måste äta, att han måste dricka, att han måste ta av sig luvan osv osv. Tjat tjat överallt han kommer. Samtidigt med detta ska han möta sitt tvång genom att utsätta sig för saker som han har ångest för. Någonstans känner jag nu att vi måste bromsa. För vad som händer är att han slår ifrån sig, och drar härifrån.

Jag vill inte se min son som en utav killarna på filmen jag nyss såg. Det får inte hända.
Min son behöver också som dessa killarna få känna att han är NÅGON, få bli sedd, uppskattad som den goa kille han är.
Men så länge det finns människor i deras vardag som gör precis tvärtom, kommer vi få fortsätta se dessa ungdomar hamna i tråkigheter och missbruk.

Jag har hopp om att vi en dag ska finna lösningar för hur vi ska hjälpa dessa barn tidigt, så dom inte behöver hamna i sådan misär.
Vi har lyckats nå fram till någon i kommunen, och jag hoppas att vi vid en dialog gemensamt kan finna dom vägar som förhoppningsvis kan förhindra denna fruktansvärda framtid.

Man får aldrig ge upp...

Alla dunderkommentarer
Ewa S har skrivit detta:

Jag förstår vad du menar. Barn tar alltid tid och våra tar mera tid. Om killen då inte fick uppmärksamhet "på rätt sätt" eller hur man nu skall uttrycka sig så ökade ångest lavinartat inuti. Stackars lilla grabb.



Var inne och beställde en t-shirt idag. Den skall bli en överraskning till dig så jag säger inte mer:-D. Du får göra vad du vill men då texten är djup så den som gjord för dig:-D

2009-04-05 @ 23:29:25
Snurre har skrivit detta:

Min pappa ringde mig efter detta program som jag missade och var jäkligt förbannad på hur samhället agerar i detta. Har ingen egen erfarenhet av GHB men det jag har hört är ju rena skräckhistorierna. Rysk roulett känns nästan säkrare.Vilken väldigt fin blogg du har!!

Kram, Snurre

Mia har skrivit detta:

Ja, du...vad ska ske i framtiden, samhället osv. när ska någon som sitter högt upp, som bestämmer, vakna och se.

Såg inte programmet men kan tänka mig ursch och då det gäller din son och din kamp, så säger jag så här...INGEN, ingen annan skulle kunna kämpa som du gör för hans rättigheter i samhället, du är speciell och unik och vart vald att vara hans mamma för att han skulle ha en kämpe på sin sida!



Så tänker jag själv, många gånger, för ingen annan skulle orka, hur dåligt man själv än mår så finns det glöd kvar, man kämpar och stångar sig blodig och kämpar lite till...



Folk tycker ofta att vi föräldrar till barn som behöver extra stöd och hjälp gör det så bra men det är inte det som det bara handlar om, vi vet inget annat, vi kan inget annat...vi känner för det mesta på oss tidigt att detta är en del av rollen som mamma, att vara en vrålande tiger och kämpa!



Får höra ibland, vars hämtar du orken ifrån, ingenstans, egentligen det lilla som behövs är att det funkar en dag, att jag ser att någon reagerat, lyssnat och förstått - någon gång...Att mitt barn har en bra dag, en bra timme i skolan...



Man oroar sig för framtiden, hur ska det gå...visst men samtidigt så jobbar man och kämpar redan nu för att det ska funka tex. på högstadiet, jag lägger grunden nu, berättar, informerar på skolan, får läraren och ass. att utbilda sig, rektorn lyssnar och hjälper till. Jag bävar dock, för på högstadiet ska man gå från klassrum till klassrum, ny lärare i varje ämne men vi jobbar på det och ett stöd för mitt barn blir klassen som informeras med jämna mellanrum om svagheterna och styrkorna.



Men sen...efter skolan, vad händer då?



suck vill inte tänka på det nu...förstår precis hur du kämpar och ingen annan skulle klara det - visst förstår du det, att just du är hans mamma för du orkar ta denna kamp!

2009-04-06 @ 07:18:45
NPF-projekt Ingela har skrivit detta:

Hallå Majsan!

Nu har jag också börjat blogga... försöker.

Du kan la titta förbi där nångång när du hinner.

Vi ses.





2009-05-07 @ 13:19:52
http://adhocxp.blogspot.com/ är min hemadress

Här skriver du din goa kommentar ;)

Ditt vackraste namn ;)
Jag ser dig ;)

Din hemliga adress ;)

Din hemadress? ;)

Din dunderkommentar skriver du här ;)

Trackback
Dagens namn:

Bloggens startsida

Sök i bloggen