Föräldrar med npf, och ökade krav från skolan

Allt fler både barn och vuxna får idag diagnoser inom npf-spektrat.
Vi kan nog snart enas om vad det beror på.
Den alltmer ökade stressen och ibland orimliga krav som ställs på människor idag, gör att dom som har npf-problematik inte längre klarar vardagen.

Skolorna ställer allt högre krav på eleverna, att dom själva ska ansvara för sina böcker, pennor, hålla tider, anteckna osv osv.
I takt med att klasserna växer, och skolornas väggar bågnar får elever med npf-problematik stora problem.
image325

Barnen kommer hem utan uppgifter om vad dom har i läxa, när det är prov, utflykter, aktivitet etc. Dom tappar bort pennor, böcker, lappar.
Föräldrarna får jaga lärare för att få reda på vilka läxor som ska göras, vilka prov som kommer,....
Föräldrar får köpa nya pennor, block och annat som behövs, för det bistår inte längre skolorna med.

Det är tufft för föräldrar idag som ska hålla reda på allt som ska hända i skolan, samtidigt som jobb, och hem med allt vad det innebär ska skötas.

Hur blir det för dessa barn, om deras föräldrar har liknande svårigheter?
Hur klarar man som förälder allt detta om man har själv har diagnoser?

SKA man klara det? Jo, det är ett outtalat krav, man SKA fixa detta. Annars är man en oansvarig och ointresserad förälder. Man ska helst vara med i Hem & Skola, brukarråd, vara klassförälder, ansvara för julfester, sommargrillning och avslutningar, loppis på skolan etc etc.

Det är fruktansvärt att gå med ständig ångest för att man ska missa något viktigt som barnen ska göra i skolan. OM nu barnen mot förmodan har med sig informationen hem i form av lösa lappar, så är ändå lappen ganska snart ett minne blott. För man lägger den på ett bra ställe, och det där bra stället, det finns aldrig mer sedan.

Om man ens en gång kan komma ihåg att man fått en lapp överhuvudtaget.
Alltmer ansvar läggs på barnen att dom ska klara sina läxor, på högstadiet svämmar det över, och det ena projektet är större än det andra.
Om barnet har stora svårigheter med struktur och planering, så behöver barnet hjälp.
Men vem ska hjälpa barnet, om föräldrarna också har svårigheter med struktur och planering?

Det GÅR inte. Det blir tvärstopp.
Det dåliga samvetet gnager ständigt, var det mitt fel att det provet gick snett? Var det mitt fel att det arbetet inte lämnades in i tid? För jag kan ju inte gärna förskylla mina barn, dom har ju inte förmågan att lösa sånt här.

Vem finns det då kvar att skylla på? Jo, mig själv..... så ska det ju inte vara, men det ligger nära till hands. Man vill ju inte gärna säga att man inte klarar det.
Uppepå allt detta, ska hemmet helst skötas om också, mat ska lagas, kläder ska tvättas, maten ska handlas, man ska kolla att kläder och skor inte är urvuxna, utflykter, aktiviteter.
Helst ska man jobba heltid också så man kan säga att man är mitt i karriären.
Och glöm för guds skull inte bort att man bör vara en god lyssnare, psykolog, läkare, kurator, advokat, en god make/maka, en snäll och förstående förälder som alltid lyssnar på sina barn, och sätter dom främst, och ägnar massor av egen tid med vart och ett av barnen.

Är det rimligt att man ska kunna klara detta med dom svårigheter man själv har?
Är det rimligt att tro att jag någonsin ska kunna komma ut i arbete, så länge jag ska klara allt detta själv?
Vore det inte på sin plats, att man fick hjälp utifrån att hålla allt flytande? För jag kan då inte hålla något flytande alls, skeppet är ständigt på väg att sjunka.

Tröttheten är obeskrivlig emellanåt, för det tar på krafterna att vara den där goda förälderna som håller reda på barnens läxor och hjälper dom när det är svårt....  uppepå allt annat
Har man missat en massa kunskap då den egna skoltiden gick åt fanders, ja då får man problem.
Jag har fortfarande ångest för det stora arbete i hemkunskapen som skulle varit inne för 3 veckor sedan.
Jag har bett om mer information och struktur..... men det nådde inte fram vad jag sökte efter....

Vi förmår inte? Vem bär ansvaret för de?

image326


Alla dunderkommentarer
Ewa S har skrivit detta:

Usch jag lider med dig. Kram

2008-04-22 @ 14:04:10
Linda har skrivit detta:

Amén.
Jag håller med dig till 100% men jag kan inte svara på dina frågor.
Ha det bra på mötet ikväll.

Nickan har skrivit detta:

Jo du, om du visste vad du prickade rätt!!!
Kom precis från ett utvecklingssamtal på P´s skola.
Säger bara att jag kan helt hålla med föregående talare.

2008-04-22 @ 16:30:55
Perlen har skrivit detta:

Det är svårt att klara detta även om man är NTV;D
Ensam är stark är ju precis vad som inte gäller.
Attention är ju ett utmärkt sätt att försöka göra något åt just detta.
Vi kämpar!!!

2008-04-22 @ 17:48:32
Jayne har skrivit detta:

GUD.... ja du ... du verkar på samma härliga humör som mig idag!!! Jag känner igen mig till mer än 100%....
Jag försöker vara stark , försöker fixa och trixa, stötta, puscha...och allt.. men ibland bara orkar jag inte.. Ibland vill jag inte vara med.... kan inte..vill inte...
Usch... våra stackars barn.. måtte det gå bra för dem...

2008-04-22 @ 23:04:21
http://jayne.blogg.se är min hemadress
A har skrivit detta:

Usch....Jag mår illa när jag läser det du skrivit....Det är precis så jag har det... Det är det som får mig att undra ibland om jag har något NPF... Jag har noll och ingen struktur och planering. Jag försöker och försöker men får aldrig till det. Stackars mina barn... Inte konstigt att de har kaos i sina huvuden.

2008-04-22 @ 23:28:32
http://amittilivet.blogg.se är min hemadress
vicke har skrivit detta:

Ja, dagens samhälle ställer stora krav som i sin tur kan göra att fler blir sjuka, du har det inte så lätt men jag hoppas att du får den hjälp som du har rätt till
Vicke

Anonym har skrivit detta:

Mmm. Kan inte mer än hålla med både dig och alla kommentarslämnare ovanför. Jag har som sagt ingen diagnos, fast jag tror ju själv att jag har någon liten bokstav för mycket och någon liten skruv för lite, och jag tycker att det är besvärligt att få det att gå ihop. Jag är gift och sammanboende med barnens far, har bara två barn och familj, släkt och vänner på samma ort som jag bor. Ändå är det jätteknöligt att få allting att gå ihop. Ännu värre är det när lärarna inte heller får det att gå ihop. Ja, fy fan vad jag längtar efter sommarlovet.

2008-04-23 @ 11:38:00
bakombrillorna har skrivit detta:

Men åååå - ja, du ser jag kan inte ens skriva in mitt namn.

2008-04-23 @ 11:38:55
http://metrobloggen.se/bakombrillorna är min hemadress
majsan67 har skrivit detta:

nu snurrar hjärnan i 2000 varv.... HUR ska vi göra för att lösa detta problem?
jaja, jag kommer nog på nåt snart ;) för något måste göras, tänk så många det är som upplever detta som jättejobbigt, och till och med människor utan diagnos...

2008-04-23 @ 12:14:39
http://majsan67.blogg.se är min hemadress
Agnetha Ersson Eriksson har skrivit detta:

Mitt i prick! Precis så här är det för oss föräldrar och det är det här vi måste visa upp. Jag är själv engagerad i Hem & Skola och där jobbar vi för att föräldrar ska få en annan "status". Mer förståelse till föräldrarna oavsett om det är ett barn med diagnos eller inte.
Visste du att skolan har inte rätt att kräva att föräldrar ska köpa in skolmaterial, det är skolans skyldighet. Samma gäller alla skolutflykter. Skolan är skyldig att stå med mat och alla kostnader. Det finns så mycket vi föräldrar blir överkörda i och det tänker inte jag acceptera längre. Förhoppningsvis har Hem & skola fått fram en Föräldraombudsman som ska bli föräldrarnas språkrör. Coolt va? Kram till dig, du imponerar mig.

2008-04-24 @ 08:27:30
http://metrobloggen.se/atenga är min hemadress
Katten har skrivit detta:

Hej.
Jag kunde ha skrivit ditt inlägg själv. Mina barn är 16,14 och sex år. Ett av dem med AS, vi fick diagnos för sex månader sen. Själv är jag Bipolär men utreds nu för trolig ADD.
Hur många år har inte jag burit på denna otroliga ångest över alla saker jag glömt, läxor som jag inte kommit ihåg att påminna dem om, lappar som kommit bort osv...
Dessutom så går mina barn på en skola som arbetar lite annorlunda, projektinriktat. Det innebär att ansvaret ligger på eleven och föräldrarna. Och du kan ju tänka dig hur det fungerar..
Jag har försökt att be lärarna om mer struktur osv men det har inte riktigt fungerat. Nu när jag föstår VARFÖR jag har såna här problem så känns det lättare för mig som förälder att ställa krav.
Skolan ska bytas till att börja med, funkar inte för oss.
Men ändå, allt är, precis som du skrev!
Kram

2008-05-08 @ 11:18:16
Linda har skrivit detta:

intressant läsning. Själv är jag 29 år och väntar på en tid till psyk som ska utreda om jag är berättigad en utredning för adhd. Skulle vara roligt om du skulle vilja läsa lite i min blogg och dela med dig av funderingar och tips eller vad du helt enkelt tror.

2008-06-06 @ 18:35:45
http://lin79da.blogg.se/ är min hemadress

Här skriver du din goa kommentar ;)

Ditt vackraste namn ;)
Jag ser dig ;)

Din hemliga adress ;)

Din hemadress? ;)

Din dunderkommentar skriver du här ;)

Trackback
Dagens namn:

Bloggens startsida

Sök i bloggen